Культура

“Він про кожного з нас”. Фільм про Джамалу Jamala. Songs of Freedom переміг на фестивалі в Каннах

“Читаю і не можу повірити в це… З майже 800 заявок із 46 країн журі обрало саме цей фільм, який переміг і отримав “Золотого дельфіна” в категорії Human Concerns and Social Issues, – написала артистка. – Цей фільм про нас, про кожного з нас. У кожному кадрі цього фільму – те, що переживають українці вже три роки. Тут про історію з початку повномасштабного вторгнення Росії, про ці три роки втрат, болю, страждань, очікувань і невизначеності. Але водночас цей фільм – про нашу відчайдушну боротьбу за свою свободу”.

Контекст

Джамала (справжнє ім’я – Сусана Джамаладінова) має кримськотатарське походження. Вона виросла у Криму, куди разом із батьками переїхала 1989 року. Закінчила Сімферопольське музичне училище імені Чайковського, а згодом – київську Національну музичну академію імені Чайковського за класом оперного вокалу.

2016 року Джамала перемогла в пісенному конкурсі “Євробачення”, який відбувався у Стокгольмі, вона виконувала композицію “1944” про депортацію свого народу.

Співачка займає проукраїнську позицію й відкрито засуджує окупацію Криму Росією. Російське видання “Известия” у квітні 2022 року писало, що Джамалі заборонили в’їзд у Росію на 50 років.

У листопаді 2023 року Джамалу оголосили в розшук у країні-агресорі РФ за статтею про так звані фейки про російську армію. Того самого місяця артистку заочно заарештували.

Adblock test (Why?)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button