Подорожі

Волонтери рятують «Покорщину» – козацьку садибу XVIII століття

У суботу у 14 вересня у селі Козелець, що на Чернігівщині пройшла велелюдно волонтерська толока, яка зібрала майже сотню небайдужих людей.  Мета – порятунок козацької садиби XVIII століття, яку місцеві мешканці називають «Покорщиною».

Фото: Бондар Ганна

«Це найстаріша дерев’яна козацька садиба, яка дійшла нашого часу на Лівобережній Україні» – пояснив учасник толоки київський архітектор-реставратор Сергій Юрченко

За його словами тут уціліло чимало унікальних автентичних деталей: карнизи, двері XVIII століття тощо.

Ініціатор та організатор толоки журналіст та волонтер Максім Галімов. Він одночасно збирає кошти на проведення реставрації садиби.

Це вже другий подібний захід. Перший відбувся наприкінці серпня.

На заклик Галімова цього разу приїхали десятки людей з Києва інших міст України і, звісно, місцеві мешканці. Приєдналися й іноземці – п’ять волонтерів із США і один із Нідерландів.  Долучилися активісти з БО БФ Блискавка, БФ «Сміливі Відновлювати» та професійні реставратори.

У планах на найближчі місяці повністю звільнити садибу та навколишню територію від сміття та встигнути до зими провести консерваційні роботи, аби вже у 2025 р. розпочати реставрацію.

Довідка

«Покорщину» збудовали у середині XVIII ст. на невисокій терасі правого берега річки Остер. Свого часу вона належала різним родам, які представляли козацьких лідерів – наприклад, роду Дараганів та сім’ї Галаганів. Існує  версія, що садибою володіла Наталія Розумиха –  мати останнього українського гетьмана Кирила Розумовського.

Adblock test (Why?)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button