Подорожі

В Сатанові, що на Хмельниччині, оцифровують історичні спадщину

Як повідомив «Україна Інкогніта»  Центр розвитку ініціатив «ІнСорс» у ці дні у містечку Сатанів (Хмельницька обл.) триває процес оцифровки основних історичних пам’яток селища.

Робота перед брамою

Це відбувається у рамках програми «Культурна спадщина Сатанова. 3D-loading», яку підтримує Український культурний фонд

На думку організаторів проект має сприяти збереженню та популяризації історичної та культурної спадщини Сатанова. У підсумку його реалізації будуть створені цифрові 3D-моделі головних історичних пам’яток містечка.

Брама Сатанова

Фотограмметричне сканування архітектурних об’єктів проводять  партнери проекту в команди SKEIRON (Львів).

Планується відсканувати замок та міську брама (вони датуються XV- XVIII століттями), а також комплекс споруд Троїцького монастиря XVІІ-XVIII століть. Крім того, поза межами основного проекту буде проведено цифрове моделювання оборонної синагоги XVI ст. та водяного млина ХІХ століття. До речі останнього діючого в Хмельницькій обл.

Результатом проекту має стати інтерактивна мапа із згаданими пам’ятками, як із звичайними світлинами, так й 3D-моделями. При чому останні буду як у сучасному варіанті, так і із відтворенням їх первісного вигляду.

Молодило руське на каменях біля брами

«Все супроводжуватиметься текстовими поясненнями та короткими історичними довідками, – розповіла «Україна Інкогніта» керівниця проекту  Алла Дахновець. –  Одночасно створимо відеоролики про ці пам’яткі з озвученням українською і англійською мовами. У якості музичного супроводу ми вирішили використати народні музичні інструменти»

Алла Дахновець і її команда (далебі не вся)

На думку ініціаторів проекту це сприятиме популяризації туристичного потенціалу не лише маленького Сатанова, але й усієї великої України.

Крім того, як розповіла пані Алла: «У підсумку будуть видрукувані поштівки «Sataniv post cards», які увійдуть до застосунку «PocketCityAR». Кожна із поштівок розповідатиме про один із трьох культурних об’єктів, із якими ми працюємо (маються на увазі три основні – монастир, брама, замок, бо є ще додаткові – синагога та млин – «УІ»). Завдяки цьому Сатанівська громада стане першою на Хмельниччині, яка отримає поштівки із застосуванням AR технології з елементами доповненої реальності».

Запуск коптера на замчищі (всі необхідні дозволи на те отримані)

Adblock test (Why?)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button