Life style

Є люди, які втратили слух чи не розмовляють: у Коордштабі розкрили деталі обміну полоненими

Це не лише важкі наслідки поранень, які отримали українські захисники, але й результат негуманного поводження в російському полоні.

Петро Яценко розповів деталі нового обміну військовополоненими / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Обмін полоненими, який відбувся 14 вересня примітний тим, що українська сторона намагалася звільнити і  повернути до дому саме тих воїнів, які зазнали важких поранень та мають важкі захворювання. Про це розповів речник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

“Досить багато серед 103 наших громадян, захисників потребують медичної допомоги. Це справді досить серйозні діагнози, які потребують доволі тривалого лікування. Є люди, які втратили слух, і люди, які не розмовляють, на жаль. І це не лише наслідки тих поранень, які вони отримали, а також і наслідки негуманного поводження в полоні. І наслідки того, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста досі не отримав повного доступу до місць утримання українців”, – акцентував Яценко в етері телемарафону.

Він зазначив, що Україна завжди намагається використати всі можливості та звільнити всіх українців, яких може.

Відео дня

“Але, дуже прикрий той факт, що фактично російська влада забула про ті сотні і сотні росіян, які теж часто знаходяться в полоні вже понад два роки. І оскільки вони не такі медійні, як ті, приміром, строковики з Курської області, то їхня доля загалом в Росії не дуже когось і цікавить”, – підкреслив речник Координаційного штабу.

Читайте також:

На уточнююче питання про те, чи наполягала РФ на тому, щоб обмінювати українських воїнів саме на строковиків з Курської області, речник Координаційного штабу відповів, що наразі не може розкривати деталі.

“Ми завжди намагаємося знайти ті формули, які прийнятні як для української сторони, так і для протилежної сторони. А для нас основне – це здоров’я і життя наших людей. Я не можу зараз розкрити формули обміну – саме скільки на скільки і кого на кого ми обміняли. Але треба розуміти, що наш обмінний фонд залишається великим. Ті досягнення Сил безпеки та оброни, які нам зараз  дозволяють проводити більше обмінів і частіше проводити ці обміни, цей фонд в нас залишається. Тому, ми можемо сподіватися і на майбутні хороші новини”, – пояснив Яценко.

Він додав, що цей обмін відбувся за допомоги ОАЕ, проте деталі посередництва не розголошуються для безпеки наступних обмінів.

“Оскільки зараз ще тривають підготовка і перемовини, то щоби ці перемовини не зірвалися, деталі ми не будемо розголошувати. Це вже восьмий обмін за участі і за допомоги Об’єднаних Арабських Еміратів. Україна, Координаційний штаб, всі державні органи завжди дуже поважаємо цю допомогу, коли ми знаходимо третю сторону – посередника. Для нас це дуже важливо”, – наголосив Яценко.

Примітно, що зараз майже не фіксуються випадки, коли російські військовополонені, які потрапляють у список на обмін, не хочуть повертатися додому – в РФ.

“Так, є одиничні випадки. Згідно з міжнародним гуманітарним правом, ці люди будуть перебувати в полоні до завершення бойових дій. Але їх справді дуже мало. Власне, 99%, а може навіть більше тих росіян, які у нас знаходяться, бажають повернутися назад. І багатьом з них дуже прикро розуміти, що Росія обмінює тільки тих, хто нещодавно потрапив до нас у полон. А ті, хто вже давно там – про них давно забули, їхня доля загалом не цікавить російське керівництво”, – констатував Яценко.

Обмін полоненими

Як повідомляв УНІАН, 14 вересня в рамках обміну з російського полону звільнено ще 103 українських воїни. Додому повернулися 82 рядових та сержанти, 21 офіцер, повідомив президент України Володимир Зеленський.

Віомо, що з полону були звільнені захисники Київщини, Донеччини, Маріуполя та “Азовсталі”, Луганщини, Запоріжжя, Харківщини. Це – воїни ЗСУ, Нацгвардії, прикордонники, поліцейські. 

Український омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що загалом з початку повномасштабного вторгнення вдалося провести вже 57 обмінів військовополоненими та повернути додому  3 тис. 672 українців. 

Зазначимо, що напередодні, 13 вересня, 49 українців та українок повернулися з російського полону. Серед звільнених були цивільні особи та воїни ЗСУ, Національної гвардії, службовці Національної поліції, Держприкордонслужби. Президент України Володимир Зеленський зауважив, що вдалося звільнити також частину захисників і захисниць “Азовсталі”.

Вас також можуть зацікавити новини:

Adblock test (Why?)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button