Подорожі

Допоможіть врятувати палац в Удріївцях, що на Хмельниччині

Схожий на невеличкий замок, шляхетський маєток в селі Удріївці, що на Хмельниччині вже кілька десятиліть стоїть пусткою та поступово руйнується. Постав палац по тому як село перейшло у власність шляхтичів Лозинських, які в 1841 році розпочав будівництво свого родинного гнізда  в затишному місці біля джерела.

В радянські часи будівля використовувалася як приміщення школи.

Долею помираючої пам’ятки стурбувалися волонтери. Зокрема ще весною 2021 р. у рамках проекту «Волонтерський туризм» ініційованого ГО «Малієвецька Спадщина» очолюваної відомою активісткою-памяткоохоронцем Анастасією Донець,  волонтери влаштували толоку на території садиби Лозинських. Тоді активісти вирубали хащі, що виросли  навколо історичної садиби. Пізніше у серпні того ж року команда волонтерів знову повернулася в Удріївці аби розчистити дорогу до маєтку і ставка поруч. Також волонтери закрили плівкою вікна вілли і двох господарських споруд поруч.

Останнім часом  долею палацику опікується Лариса Бедрицька Міщинська разом з командою «Удріївці – Перлина Поділля».

Наразі волонтери благають про допомогу, бо башточка, яка є окрасою палацу і родзинкою усього комплексу може обвалитися у будь-який момент. Зокрема на своїй сторінці у мережі ФБ вона повідомляє наступне:

Цю башту що ви бачите  потрібно терміново рятувати. Це  будинк що залишився нам Українцям у спадщину. Але якщо ми до зими його не стягнемо та не перекриємо зруйновану частину даху, ми його втратимо, бо ще одну зиму він може і не витримати.

…Громадська організація «Удріївці -Історична спадщина Поділля» продовжуємо збір на ремонт даху. Ми вже зробили основну бюрократичну роботу, документи на оренду маєтку оформлено. За літо проводились поточні необхідні роботи: розчистили дорогу біля палацу від засмічення, стихійних смітників, заростей, косовиці. Ще роботи надзвичайно багато!

Проплачена орендну плату до березня 2025 року. Знову ми вимушені звертатись по допомогу до друзів яким не байдужа історія та архітектура.

Ми разом потужна сила!!  Номер картки 4149 4990 8028 1080 Міщинська Лариса.

В призначенні платежу просимо вказувати благодійність.

«Україна Інкогніта» долучається до прохання колег із ГО «Удріївці – Історична спадщина Поділля».

Зрозуміло, що під час страшної війни із кривавими росіянами знавіснілими від свого споконвічного бажання знищити нас як народ, допомога армії має бути на першому місці. Але перефразовуючи Черчилля –  якщо ми забудемо про нашу культуру, то заради чого ми воюємо?

Adblock test (Why?)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button