TechБізнес і технології

Як ШІ на очах змінює українське суспільство

Штучний інтелект змінює українців зі страхітливою швидкістю. Прямо у нас на очах з’являються нові і нові стартапи, які потенційно сильно поміняють дуже багато галузей відкритого ринку. І не лише України та Східної Європи, а й усього світу…

Ще якихось 30 місяців тому штучний інтелект був таким самим дивовижним звіром, як AR, метаміри, блокчейн, або NFT. Але Open AI все змінив швидко і, схоже, безповоротно. Світ змінюється практично кожною своєю гранню. Це стосується як миру, так і війни, що особливо важливо для України та українців.

Ще восени 2022 року фахівці з БПЛА говорили, що під час цієї українсько-російської війни ніхто не використовуватиме практично технологію рою. Проте вже трохи більше ніж через рік новини про це так чи інакше просочуються у ЗМІ з тієї чи іншої лінії фронту.

Крім того, наразі масово розвиваються системи глобального аналізу поля бою. Palantir не дасть збрехати. ІІ вивчає ландшафт, задіявши при цьому сотні орбітальних супутників. Все, щоб керувати військами у реальному часі, випереджаючи бюрократію ворожого генштабу. Штучний інтелект використовується і для логістики, і для розмінування.

І для боротьби із дезінформацією. Обидві сторони конфлікту щільно працюють з мемами, дипфейками, OSINT та іншими інструментами для формування необхідних ворожої ментальності багів. ІІ використовують зараз дедалі більші соціальні мережі. Плоди електоральної роботи штучного інтелекту будуть щільно використовуватися по всій планеті цього року.

Наслідки появи ШІ вже відчувають не лише військові, вчені, політтехнологи, а й люди творчих професій – журналісти, дизайнери, музиканти. Клавдія Петрівна підтвердить. А днями команда стартаперів запустила сервіс для створення аватарів, які в ідеалі можуть замінити звичайних тіктокерів у кадрі.

У світлі всього цього важливим видається пошук людей, які стануть у майбутньому своєрідними “погонщиками роботів”, тих профі, які навчаться підлаштовувати нейромережі під поточні завдання замовників.

Загалом, чи час людству вже вивчати закони робототехніки залишається ще відкритим питанням.

Але не надовго…

Цей матеріал зроблений для проєкту «Competting narratives» який імплементується організаціями Media Initiatives Center та N-ost

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button