Анонси

Мовою тіла замість слів: українські танцівники втілюють одвічний танок Життя і Смерті, минулого та майбутнього у виставах сучасного танцю

Цієї осені тур Україною та закордоном – артисти презентують дві вистави від проєкту “Говори тілом/Let The Body Speak”. Сьогодні, коли загроза існуванню України знову перестала бути фактом минулого, хореографи та танцівники осмислюють виклики, з якими стикається кожен українець. Мовою тіла та танцю говорять про найскладніше, для чого бракує слів. Проєкт “Говори тілом” з травня 2022 року підтримує роботу українських митців, які знаходяться в Україні та по всьому світі, він створений Платформою сучасного танцю (Україна) та реалізується за підтримки Українського культурного фонду та Trust for Mutual Understanding (США).

Премєрні покази вистав: “Danse macabre. Безсмертний танок” та “Сліди” в Одесі, Рівному, Києві та Запоріжжі – глядачі побачать вперше. У Львові вистави пройдуть в рамках міжнародного театрального фестивалю “Золотий Лев-2023”. А вже 31 жовтня в м.Вільнюс – вечір українського сучасного танцю у співпраці з Arts printing house (Литва).

Після перегляду глядачі зможуть взяти участь в обговоренні, поставити питання та поділитися своїми враженнями з творчими командами.

Також команда презентує  YouTube-канал “Let the body speak”, на якому зібрані відеороботи українських танцівників та хореографів, що створені під час війни.

Повну афішу гастрольного туру дивіться в соціальних мережах Говори тілом/Let the body speak.

Першою відбудеться показ “Danse macabre. Безсмертний танок” — це  мініатюрна постановка на перетині танцю, фізичного театру й музики. Режисер та художник Богдан Поліщук разом з командою працював в Києві, під звуки сирен та під час блекаутів. Він зазначає, що надзвичайно важливим було створити виставу, не відкладаючи, попри перешкоди, зробити найкраще, на що здатен кожен. Дві перформерки — хореографка Олександра Магера та музикантка Варвара Турта —, крізь живе звучання колісної ліри та сучасний танець, втілюють взаємозалежність Життя і Смерті та місце людини в цій одвічній круговерті.

Друга вистава — “Сліди”. Хореографка Тетяна Знамеровська створює танцювальну візуалізацію скутків психологічних травм, що зумовлені історичними трагедіями. Разом з перформеркою Катериною Погорєловою вони досліджують, як наша культура, наші стосунки з людьми й наша доля можуть бути визначені минулим.  “Варто пам’ятати, що ці відбитки також можуть стати ключем до того, як змінити сценарій нашого майбутнього.” — зазначає  авторка.  В роботі над виставою мисткині спирались на  ідеї К. Г. Юнга про колективне несвідоме.  Роботи були створені за підтримки центру розвитку танцю The Place (Велика Британія).

Окрім продюсування танцювальних вистав проєкт “Говори тілом/Let the body speak” підтримує проведення онлайн освітньої програми від українських, європейських та американських хореографів, танцівників та продюсерів, організовує публікації записів лекцій та відео танців на  YouTube-каналі “Let the body speak”.

Президент Всеукраїнської асоціації “Платформа сучасного танцю” Антон Овчінніков, зазначає: “З травня 2022 року в проєкті взяли участь більш як 500 українських хореографів та танцівників. Платформа сучасного танцю продовжує робити те, що розпочала ще у 2015 році: підтримувати та розвивати професійну танцювальну спільноту в Україні”.

Події організовано Платформою сучасного танцю (Україна) в рамках проєкту Говори тілом/Let the body speak, який відбувається за підтримки Українського культурного фонду, Trust for Mutual Understanding (США) та Movement Research (США).

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button